Kleine Kolen

Kleine kolen!

Ik ga geregeld langs bij biologische boeren omdat ik voor hen de pr doe. Zo kom ik veel te weten over de verhalen achter ons eten en de dillema’s van biologische boeren.

Zo sprak ik onlangs boer Marinus over zijn kolen. Hij had een erg slechte oogst dit jaar waardoor zijn kolen erg klein zijn. Hoewel hij ook aan klanten zoals ik lever, klanten die rechtstreeks van de boer kopen, gaat het gros van zijn biologische producten naar supermarkten. Ik wil prima een kleine kool kopen, want ik heb een klein huishouden. Echter voor supermarkten is de inkoper bepalend, en deze heeft bepaald dat zijn kolen te klein zijn. Wat moet Marinus nu met zijn kolen? Weggooien is zonde, dus bij deze een recept voor een kleine kool, ruim voldoende vor 2 tot 4 personen. Want weggooien is toch zonde?

Gebraden kleine witte kool uit de oven

ingredienten:
1 kleine witte kool
1 citroen
2 tenen knoflook
2 takjes tijm
4 el olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

verwarm de oven voor op 180 graden.
Plet en pel de knoflook en snijd de gekneusde knoflook grof.
Doe de olijfolie in een pannetje met dikke bodem en zet dit op een laag vuur.
Doe de tijm en knoflook in de olijfolie en laat dit circa 15 zachtjes trekken. Pas op dat het niet te hard gaat, het moet een aromatische olie worden, de knoflook wordt bitter als hij bruin kleurt.
Snijd de witte kool in vier parten vanuit de kern en leg deze op hun buitenkanten in een ruime ovenschaal.
Knijp de citroen uit over de parten.
Haal de olijfolie van het vuur en bestrijk de parten met de aromatische olijfolie. Alle olijfolie mag verdeeld worden, met de olie hoef je niet zuinig te zijn.
Bestrooi met grof gemalen zout en peper.
Zet de witte kool parten 40 a 45 minuten in de oven. Na 20 minuten even kijken en bedruipen met de olie op de bodem van de ovenschaal.

Lekker om te serveren met bijvoorbeeld aardappel puree en gebakken oesterzwammen. Eet smakelijk!